Primăria Rupea deplânge moartea taragotistului Dumitru Fărcaș, cetățean de onoare al orașului

Primăria Rupea deplânge moartea taragotistului Dumitru Fărcaș, cetățean de onoare al orașului.

Primăria Rupea își exprimă regretul față de trecerea în neființă a celui care a fost maestrul taragostist Dumitru Fărcaș, unul dintre cele mai reprezentative personalități ale vieții cultural-artistice românești.

“Regret profund trecerea la cele veșnice a renumitului taragotist, cel care a fost o emblemă a României, un păstrător de tradiții care a luptat pentru conservarea folclorului din zona Transilvaniei. În semn de recunoștință pentru activitatea sa impresionantă, în urmă cu cativa ani, maestrul a primit titlul de cetățean de onoare al orașului Rupea. Acum, ne exprimăm regretul pentru pierderea unei persoane care s-a identificat cu folclorul românesc. Sincere condoleanţe familiei îndoliate! Dumnezeu să îl odihnească în pace!”

Primar Nicolae Liviu Bărdaș

Dumitru Fărcaș (n. 12 mai 1938, Groși, Maramureș, România – d. 7 august 2018, Cluj-Napoca, România) a fost un celebru taragotist român de muzică populară.

Primii ani, studii: Face parte dintr-o familie cu tradiție muzicală; bunicul, tatăl și cei doi frați mai mari au cântat la fluier. Dumitru se familiarizează cu instrumentul și se înscrie la liceul de muzică în 1956. Din 1962 până în 1967 urmează cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în cadrul Facultății de Interpretare, la clasa de oboi. Fărcaș i-a ascultat în înregistrări difuzate la radio pe taragotiștii Luță Ioviță, Ion Murgu Bănățeanu, Iosif Milu etc. După absolvirea academiei clujene, învață autodidact taragotul, împrumutând unele tehnici din cele specifice oboiului.

Activitate: Dumitru Fărcaș și-a început cariera profesională în 1960, când s-a angajat ca instrumentist al Ansamblului „Maramureșul” din Baia Mare. În 1962 a preluat Ansamblul „Mărțișorul” al Casei de cultură a studenților din Cluj-Napoca, împreună cu care a obținut numeroase premii naționale și internaționale.